4 Tips voor het verduurzamen van de houtkachel

Een kwalitatieve houtkachel is een milieuvriendelijke vorm van verwarming. Aangezien bomen hun hele leven lang kooldioxide absorberen, bestaat de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de verbranding van hout uit de hoeveelheid CO2 die de levende boom uit de lucht heeft gehaald. Zolang er nieuwe bomen worden geplant voor de vervanging van gekapte bomen, is houtverbranding dus koolstofneutraal, én duurzaam. Om met een houtkachel nog betere prestaties te behalen op het gebied van duurzaamheid, geven we je hier 4 essentiële tips.

Gebruik hout dat van bomen is gevallen

Wanneer je hout verzamelt dat al van takken en bomen zijn gevallen, dan hoef je je vrijwel geen zorgen te maken over herbeplanting. De koolstofdioxide zou immers toch al zijn vrijgekomen bij de natuurlijke afbraak op de bosbodem!

Installeer een houtrookfilter

Mocht je beschikken over een oude houtkachel, dan kan je de duurzame prestaties aanzienlijk verhogen door gebruik te maken van een houtrookfilter. Een filter houdt fijne deeltjes tegen en zorgt ervoor dat deze deeltjes alsnog verbrand worden, wat ook nog eens het rendement van de kachel verbetert. Bovendien werkt een houtrookfilter als roetfilter voor de houtkachel en houdt het geuren tegen, zodat de buren geen last hebben van de houtverbranding. Mocht je beschikken over een oude houtkachel en over willen gaan op een duurzamere optie, dan kan een inzethaard in een bestaande open haard ook goed werken.

Maak de schoorsteen schoon

Voor een groene houtkachel speelt een schone schoorsteen een belangrijke rol. De opeenhoping van roet zorgt niet alleen voor een schoorsteenbrandrisico, maar laat de kachel ook minder efficiënt branden. Door de ventilatielucht te optimaliseren, wordt het huis sneller en met minder brandstof verwarmd.

Investeer in goede isolatie

Een betere isolatie van het huis zorgt ervoor dat de warmte die de houtkachel opwekt niet uit het huis wegsijpelt. Door het huis goed te isoleren is er minder hout benodigd om de woning op temperatuur te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *