Een fijne thuissfeer in tijden van lockdown

Tegenwoordig hebben we regelmatig te maken met lockdowns en vrijheidsbeperkende maatregelen. Wanneer je alleen woont is misschien een eenzaam bestaan. Wanneer je met een gezin woont kan het juist weer een beklemmend gevoel opleveren.

In deze blog gaan we verschillende scenario’s bijlangs met tips om toe te passen.

Alleen

Wanneer je alleen woont kan een lockdown zorgen voor een eenzaam bestaan. Zeker wanneer je veel thuis werkt, kunnen dagen lang en eenzaam voelen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er verschillende manieren. Zo kun je het misschien overwegen om een aantal uren van de dag bij een vriend of familielid door te brengen. Misschien om daar te werken, of misschien om even bij te kletsen. Ook is het goed om een bepaalde dagstructuur aan te houden. Wanneer je bijvoorbeeld op staat in de ochtend, dan kun je na het ontbijt de computer opstarten. Tussen de middag kun je bijvoorbeeld een rondje lopen, of even boodschappen doen. wanneer je s’middags weer bent uitgewerkt, kun je bijvoorbeeld gaan sporten of iets in het huishouden doen. In de avond kun je bij vrienden langs of iemand bellen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een spannende serie of film.

Partner

Wanneer je met je partner woont, dan is het vaak een stuk gezelliger, maar je kunt ook spreekwoordelijk op elkaars lip zitten. Om die reden is het verstandig om afspraken te maken over wanneer je elkaar wilt zien en wanneer even niet. wanneer je hier goede afspraken over maakt, zorgt dat voor een beter gevoel in huis. Ook kan het handig zijn om afspraken te maken over wie welke taken uitvoert. Aangezien je tegenwoordig meer thuis bent, hoeft de taakverdeling immers niet te zijn zoals vanouds. 

Gezin

wanneer je met een heel gezin woont, is dit natuurlijk het meest gezellig, maar ook het meest intens. Waar je duidelijke afspraken kunt maken met je partner, zul je dat met kinderen iedere keer opnieuw moeten doen. Simpelweg omdat kinderen niet alles in één keer onthouden. Als je partner beschikbaar is, is het goed om duidelijke afspraken te maken over wie wat, en wanneer doet. je kunt bijvoorbeeld om de dag de zorg voor de kinderen op je nemen. Ook kun je kiezen voor een deel van de dag. Belangrijk is dat je ook goed aan je rust toe komt. Of dit nodig is in verband met theorie examen oefenen of gewoon omdat je even rustig wilt mediteren. In die zin is communicatie the key.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *