Waar op te letten bij groeffrees kopen?

De bouw van een groeffrees vertoont veel overeenkomsten met die van een boor. Dat is ook niet vreemd als gekeken wordt naar de functie van zo een groeffrees. Er kunnen namelijk ook gaten mee geboord worden. Het maken van groeven is echter waar deze frees speciaal voor uitgerust is en kan de bewerking plaatsvinden in zoveel hout, metaal en zelfs kunststof. Belangrijk is om van tevoren te weten welke bewerkingen allemaal uitgevoerd zullen worden.

Voor het boren van diepe gaten is een ondersnijder gewenst

Het boren van gaten met een groeffrees levert geen problemen op en wordt er als vuistregel gehanteerd dat er geboord kan worden tot een diepte gelijk aan de helft van de freesdiameter. Bij het dieper willen gaan zal er een groeffrees met ondersnijder gebruikt moeten worden. Die heeft namelijk een snijder aan de onderzijde van de frees. Er wordt zo ook niet veel druk op het materiaal uitgeoefend en hoeft er niet op en neer met de frees bewogen te worden. Het werken in zacht materiaal vormt daarom geen probleem en verloopt de bewerking vlot. Bij de aanschaf kan er eventueel voor een aantal soorten gekozen worden om steeds de juiste groeffrees ter beschikking te hebben.

Een groeffrees gaat lang mee

Het begint allemaal wel met de kwaliteit en blijven de snijranden van een kwaliteitsfrees veel langer scherp. Een botte frees kan altijd nog worden geslepen en kan er met een scherpe frees vlotter worden gewerkt. Dat komt niet alleen gunstiger uit voor wat betreft het werk, maar wordt de freesmachine ook niet onnodig belast. Bij het bewerken van harde materialen wordt het aangeraden om in fasen te werken. Dit bespaart zowel de freesmachine als de groeffrees. Een groeffrees met lager laat nauwkeurige bewerkingen toe omdat er gebruik gemaakt kan worden van een geleide profiel. Kies de juiste type groeffrees uit voor het werk. Zo zijn er bijvoorbeeld frezen die een U- of V-groef maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *