Wat is infrarood verwarming?

infrarood verwarming

Infrarood verwarming wordt veel gebruikt in kantoren en fabrieken. Tegenwoordig zie je deze vorm van verwarming ook steeds vaker terug in woonhuizen. Maar wat is infrarood verwarming eigenlijk? En waarom zou je voor infrarood verwarming kiezen?

infrarood verwarming

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt eigenlijk net als de zon. De straling wordt afgegeven aan objecten en personen in een ruimte. Die worden door infrarood verwarming dus direct verwarmd. Daarnaast is infraroodstraling veilig. Een infrarood verwarming geeft geen warmte af aan de lucht zoals met een conventionele verwarming wel het geval is, de warmte aan de lucht wordt juist indirect afgegeven door objecten die worden verwarmd. Infrarood verwarming kan bijna overal worden toegepast. Zo heb je infrarood verwarming ook voor plafonds, wanden, in de vloer en achter een spiegel.

De voordelen van infrarood verwarming

Een infrarood verwarming heeft veel voordelen ten opzichte van een conventionele verwarming. Bij een conventionele verwarming is sprake van convectie. Dit is een herhaalt proces waarbij koude lucht in aanraking komt met een warme verwarming, opwarmt en vervolgens opstijgt. Nadat de warme lucht warmte heeft afgegeven aan objecten in een ruimte, koelt deze weer af en zakt naar beneden. Dat betekent dat het onderin een ruimte meestal kouder is dan bovenin, waardoor tocht kan ontstaan. Daarnaast duurt het vrij lang voordat een ruimte is verwarmd. Bij een infraroodverwarming worden objecten direct verwarmd en de tussenliggende lucht niet. Daardoor ontstaat er geen tocht. Doordat een infrarood verwarming direct objecten verwarmd zodra je deze aanzet, is het ook sneller warm in een ruimte. Een ander voordeel is dat je een infrarood verwarming minder warm hoeft in te stellen dan een conventionele verwarming. Omdat objecten en personen direct worden verwarmd, voelt 180C bijvoorbeeld al aan als 210C. Tot slot beïnvloedt een infrarood verwarming de luchtvochtigheid niet. Daardoor is er, ten opzichte van een conventionele verwarming, veel minder kans op te droge lucht. Ook is een infrarood verwarming daardoor perfect voor in de badkamer, omdat het vochtproblemen en schimmels voorkomt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *